Rècord d’afluència amb 107.000 visitants i més orientació acadèmica
Salut, empresa, enginyeria i esports: els estudis preferits al Saló de l’Ensenyament
El Saló de l’Ensenyament, que avui ha tancat portes al recinte de Montjuïc, bat el seu rècord d’afluència amb més de 107.000 visitants atrets per la possibilitat de resoldre dubtes i conèixer les opcions d’estudis post-obligatoris per al proper curs. Enguany, les consultes d’informació majoritàries han estat relacionades amb graus universitaris i cicles formatius d’FP vinculats a la branca sanitària, la gestió empresarial, l’enginyeria, el disseny i els esports.
Pel que fa als estudis universitaris, els graus més demandats han estat els de medicina i ciències biomèdiques, arquitectura i enginyeries. També han destacat administració i direcció d’empreses (ADE) i les titulacions connectades amb el disseny i el màrqueting, que han estat entre les més consultades. En total, al saló han estat representats 554 graus que s’impartiran el proper curs universitari a Catalunya, entre els quals 9 graus nous, i s’ha presentat un programa pilot de beques per incentivar la filologia catalana, uns estudis amb alta ocupabilitat.
D’altra banda, en l’àmbit de la formació professional, els cicles relacionats amb la sanitat lideren novament les consultes, seguits de les famílies professionals de serveis socioculturals i a la comunitat (com a pas intermedi per accedir a la Universitat), activitats físiques i esportives, comerç i màrqueting, fabricació mecànica, i instal·lació i manteniment.
En relació a altres estudis post-obligatoris, ha crescut l’interès per la doble titulació de batxillerat i esports i pel batxillerat internacional, a més de l’opció d’estudiar a distància matèries de batxillerat per pujar nota a les proves d’accés a la universitat. Per la seva banda, el disseny d’interiors, la comunicació gràfica i visual, el teatre, les danses urbanes, el futbol, el bàsquet, el handbol, a més del salvament i socorrisme han estat els preferits als apartats d’estudis d’arts plàstiques, artístics i esportius. Quant a idiomes, l’anglès, l’alemany i el francès són els més demandats.
Segons les dades del Servei d’Orientació a l’Estudiant del Saló de l’Ensenyament, la formació professional continua sent l’opció més consultada aquest any, acumulant el 42% de les preguntes. La segueixen, els estudis universitaris amb un 30,5%, mentre que el batxillerat ha representat un 23% del total. La resta de preguntes rebudes s’enquadra als àmbits dels ensenyaments artístics i esportius, programes de formació i inserció (PFI), màsters, estudis a l’estranger, cossos de seguretat, oposicions i formació ocupacional.
El 56% del jovent que visita el saló està estudiant els darrers cursos de la ESO i un 32% és estudiant de batxillerat. Enguany, s’ha observat un augment del nombre d’estudiants de cicles formatius, especialment de grau superior, que visiten el saló per demanar informació sobre l’accés a la Universitat.
Creix l’orientació a mida
Quant a l’orientació acadèmica personalitzada, les més de 200 activitats grupals celebrades en cinc dies (xerrades, tallers i visites guiades) i els gairebé 90 punts d’atenció individuals a càrrec d’experts habilitats pel Departament d’Educació i FP, el Departament de Recerca i Universitats i el propi Saló de l’Ensenyament han sumat la participació de més de 40.000 persones. A aquesta xifra caldria afegir-hi també la valuosa tasca d’orientació i informació que realitzen els expositors als seus propis estands.
Als espais d’assessorament individual, les preguntes més freqüents han estat relacionades amb els cicles de formació professional i el procés per accedir a la universitat per aquesta via; les matèries optatives de batxillerat i el funcionament de les ponderacions; notes de tall; alternatives d’itineraris i canvis d’estudis un cop començats; novetats a les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) i informació sobre centres que imparteixen els estudis d’interès. Mentre, les famílies acompanyants acostumen a consultar més sobre terminis de preinscripcions i els tràmits administratius associats. També ha crescut el nombre de consultes sobre homologacions de títols per part d’alumnat estranger.
Finalment, els concerts i les activitats lúdiques i esportives, així com l’Espai Ciència de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació han tingut també un ampli seguiment durant tots els dies del saló.
Enguany, el Saló de l’Ensenyament –organitzat per Fira de Barcelona amb la col·laboració del Departament d’Educació i Formació Professional i el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya–, ha comptat amb la participació de 250 expositors. Aquests han presentat una àmplia gamma d’opcions d’estudis per al curs 2025-26, incloent-hi batxillerat, cicles de formació professional, graus universitaris, altres estudis superiors, ensenyaments artístics, idiomes, esports i formació complementària.
La propera edició del Saló de l’Ensenyament tindrà lloc del 18 al 22 de març de 2026.
Barcelona, 30 de març de 2025
Imatges (edició 2025) disponibles aquí
Maria Dolors Herranz
Tel. 93 233 25 41
mdherranz@firabarcelona.com